Održavanje travnjaka i dosijavanje u proljeće

S prvim toplim danima, travnjak dobiva novu boju i povećava proizvodnju lateralnih pupova koji brzo zatvaraju slobodne prostore na tlu koji su preostali nakon zime. S prvim gnojenjem pred nekoliko tjedana olakšali smo vegetacijski rast i poboljšali korijenski razvoj trave.

 

Sada se pripremamo za stvaranje travnjaka lijepog ujednačenog izgleda, gustoće i intenzivne zelene boje. Sada je trenutak za primjenu gnojiva SUPERTURF 24-6-9. Bottos je kreirao ovo gnojivo da se travnjak konstantno opskrbljuje dušikom /N/, te se tako sprječava razvoj bolesti , slabost korijena, spaljivanje površine. U ovoj fazi aktivnog rasta nije dobro koristiti dusicna gnojiva s trenutnim djelovanjem jer forsiranjem rasta zaostaje razvoj korijenskog aparata koji se neće dobro pripremiti za ljetne vrućine.

 

SUPERTURF sadrži 24 jedinice dušika /N/ koje zbog tehnologije POLYON ima programirano otpuštanje tijekom 60 dana, za razliku od trajanja nekog dušičnog gnojiva s trenutnim djelovanjem tokom 10 dana. Korištenjem SUPERTURF gnojiva u dozi od 30 gr/mq postižemo zadovoljiti travnjak potrebnom dozom za dušikom u slijedeća dva mjeseca prije vrućina.

 

S prvim toplim danima nakon kisa, tlo se zagrijava i prelazi kritičnu točku koja je potrebna za sjetvu FESTUCA ARUNDINACEA. Mješavine sa Festucom arundinaceom, kao ROYAL BLUE, MACISTE traže temperaturu tla iznad 12 stupnjeva C da dođe do klijanja na vrijeme prije nicanja korova. Ista stvar je i kod mješavina ROYAL GOLF, OLIMPIA i SMERALDO.

 

U morskim zonama treba sijati mješavine sa Bermuda grass i Festuce arundinacee, a to je nas mješavina ROYAL SEA. U ovom slučaju temperatura tla mora biti malo iznad 20 stupnjeva C, da se postigne nicanje u okviru 10-15 dana.

 

Nas zadnji savjet osim sjetve je i gnojenje travnjaka. Kada sijete neki novi travnjak , odmah nakon rulature /valjanja/ pospite gnojivo na bazi fosfora /P/ specifičnog za travnjak.

 

Bottos preporučuje BIOSTART, gnojivo bogato fosforom koji je odmah topiv i gnojivo obogaćeno humicnim kiselinama . Tako se omogućava brzo korištenje hranjivih elemenata putem mladih korijena u fazi rasta.

 

BOTTOS S.r.l.