Što stoji iza grama travne mješavine po četvornom metru?

Kao što vam je poznato, možemo sijati ili dosijavati koristeći većinu travnih mješavina gramaže od 35 g/m2 i 50g/m2. Doze su manje samo kad se koristi čisto sjeme sorti kao što su Agrostis, Cynodon dactylon, Paspalum vaginatum i Zoysia.

Zapravo, vrijednost koju treba uzeti u obzir nije težina, već BROJ SJEMENKI  koje treba posijati po četvornom metru. Ova vrijednost treba dostići prihvatljivu kritičnu masu kako bi omogućila formiranje travnog pokrova i prekrivanje jedinice površine u što kraćem vremenu.

S druge pak strane, nije moguće beskonačno povećavati broj sjemenki po četvornom metru jer je nužno osigurati dostatan prostor za zdrav i snažan rast svake biljke. Granična vrijednost za mješavinu trstikaste vlasulje je 2-3 biljke po četvornom centimetru, odnosno u prosjeku 20000-30000 biljaka po četvornom metru.

Koliko sjemenki trebamo posijati na četvorni metar kako bismo u 3 mjeseca imali barem 20000 biljaka?

Uzmimo kao primjer Master Green Royal Blue,  mješavinu vlasulje i vlasnjače koje se iz omjera težine 90/10 pretvaraju u omjer sjemenki 53/47, s obzirom da je sjeme vlasnjače puno sitnije od sjemena trstikaste vlasulje.

Računajući ugrubo, dobivamo količinu od 900 sjemenki po gramu mješavine Royal Blue.

Sada valja ispraviti broj sjemenki na temelju čistoće, u ovom slučaju visoke – 98%, dakle, 900*0,98= 880 sjemenki po gramu, e na temelju klijavosti koja je 93%, dakle 880*0,93 = 820 sjemenki po gramu.

Dakle, izračun grama mješavine Royal Blue koji su potrebni kako bi se razvilo 20000 biljaka na četvornom metru idealnog terena u idealnim uvjetima iznosi:  20.000/820= 24,4 g/m2.

Nažalost, travnjak se razvija na otvorenom i valja uzeti u obzir da je razdoblje sjetve često daleko od idealnog (u pogledu klimatskih uvjeta i uvjeta na terenu) pa je posljedica toga da se, kako bi se postigli željeni rezultati, ne smije koristiti količina manja od  40 g/m2, dakle više od 36.000 sjemenki po četvornom metru.

Raznolikost u prostoru na koji sijemo određenu mješavinu odredit će krajnji rezultat. Možemo zaključiti kako smo s 40 g/m2 udvostručili realni potencijal razvoja po jedinici površine.  Eventualno je moguće povećati dozu za 10% po četvornom metru, ali nikako ne više jer u protivnom reduciramo kritični životni prostor potreban za zdrav i snažan rast biljaka i za postizanje kvalitetnog i lijepog travnjaka.

Dott. Fabrizio Ingegnoli
Tehnički direktor