Strategija kako izbjeći korove

Došlo je proljeće, nakon tople i kišne zime nasi travnjaci su puni korova, te zbog toplog tla i ranog proljeća počinju klijati dicotylondes, tzv. "široki listovi", koje moramo tretirati herbicidima kao svake godine.

Već neko vrijeme je tendencija smanjenja unosa herbicida i fungicida u tla zbog smanjenja alergija ili iritacija kože ili zbog neugodnog mirisa par dana nakon tretiranja. Moramo se orijentirati na takvo održavanje travnjaka koje pazi na zdravlje travnjaka, te zbog ekologije što učiniti?

Nije lagano, treba početi primjenjivati dobre agronomske tehnike i održavanje travnjaka, evo nekoliko prijedloga:

  1. Redovno kositi travnjak na način da nikada ne uklonimo više od trećine vegetacije: tako ćemo spriječiti da biljka ulazi u stres, te će se ojačati prije visokih temperatura koje će joj uzrokovati stres.
  2. Treba izbjegavati kalijevo i dušično gnojenje travnjaka u periodu vrućeg ljeta: K treba dati u V i VI mjesecu, a N se ne koristi od V do kraja VIII mjeseca. U VII i VIII mjesecu savjetujemo upotrebu lisnatih biostimulatora.
  3. Navodnjavanje treba biti ne prečesto ali obilno. Festuca arundinacea treba 25 mm tjedno, ali kroz samo 2-3 tjedna navodnjavanja. Zbog prevelikog navodnjavanju povećavamo rizik razvoja Pythium i rhizoctonie.
  4. Jednom godišnje treba izvršiti prozračivanje travnjaka da se odstrani osušena vegetacija koja se zadržala uz tlo.
  5. Treba dodati travnjaku dva puta u godini HUMINSKE KISELINE da se poveća propusnost i kvaliteta tla (potiču mikrobiološku aktivnost u tlu!)

Na taj način su korijenski aparati zdravi i duboki.

Dr. Fabrizio Ingegnoli