Zima na travnjaku

Stigli su zimski mjeseci u naše krajeve i time niske temperature, smrzavice, a to može oštetiti parkove i travnjake.

Što možemo učiniti kako bi osigurali bujan i zelen travnjak u proljeće?

Travnjak ne raste tako brzo za vrijeme hladnog perioda, kao prijašnjih mjeseci. Razlog tome je usporavanje metabolizma biljke, dok ne dodje u tzv. zimsko spavanje. U ovom periodu je olakšano održavanje travnjaka, ne treba ga tjedno kositi, gnojiti, navodnjavati. Ipak, zbog smanjenja rasta novih pupova, ograničena je snaga oporavka travnjaka.

Štetu na travnjaku moze uzrokovati bolest Microdochium nivale. Ova gljivična bolest se može pojaviti u ovom periodu, a simptomi će biti vidljivi na travnjaku u proljeće kao zone gdje je vegetacija neuredna, zamršena i vidljivo je da pati. Štete na travnjaku ne nestaju odmah nakon što se smanji vlažnost tla, mogu se vidjeti zone na travnjaku koje su slabe ili mrtve.

Protiv nastajanja ove bolesti možemo u prvoj polovini jeseni travnjak pognojiti dušičnim gnojivom s brzim djelovanjem, otkloniti filtere sa travnjaka i otkloniti otpalo lišće sa travnjaka.

Također i miševi mogu uništavati travnjak tokom zime. Glodavci grade tunele ispod površine da se zaštite od neprijatelja i hladnoće, te se hrane vlatima i korijenom trave. Šteta na travnjaku se pripisuje krticama, ali one nisu aktivne zimi. Da spriječimo ovu štetu trebamo kositi travnjak sve dok trava raste u jesen, na visinu oko 2 cm, te odstranjivati s travnjaka svu vegetaciju koja se može naći iz okoline, a koja bi mogla služiti kao pokrivač miševima.

Dott. Filippo Lulli
TURF EUROPE