Zimsko gnojenje travnjaka

Ne treba nas prevariti toplo jesensko vrijeme , već trebamo u naprijed pripremiti naš travnjak na najbolji mogući način da spriječimo neugodno žutilo travnjaka.

Radi pada temperatura i zbog kraćeg i manje intenzivnog svjetla  travnjak usporava svoj rast , te već u listopadu / X /  progresivno ograničava apsorpciju dušika , dok jos ostaje potreba za kalijem /K/. Dakle , prioritet biljke nije više rast već akumulacija rezervnih supstanci  za preživljavanje hladnog perioda.

Iz tog razloga preporučujemo započeti gnojenje sa AUTUMN  K Bottos 21-0-25 koji je bogat dušikom ali obavijen ovojnicom Polyon, koje omogućava biljci da apsorbira samo onoliko dušika koje otpustanje  dozvoljava temperatura tla, a to znači progresivno manje, i kalija koji će otvrdnuti vegetaciju i olakšati akumulaciju rezervnih supstanci u korijenu.

Smanjenje svjetla i spuštanje sunca prema horizontu izaziva kod travnjaka tzv. efekt hlada, koji ide kontra nature i izaziva napor vegetacije da raste i povečava visinu biljke i povečava površinu lista  da uhvati što više svjetla. Ovaj efekt izaziva ružnoću travnjaka , povečava rast, prorijeđuje ga i reducira korijenski aparat , gubi se kontinuitet zelene mase.

Da se sve ovo spriječi Bottos savjetuje izvrsiti dva folijarna tretmana travnjaka sa  PRE – STRESS , koji će smanjiti ovaj efekt rasta prije zimskog odmora i pojave prvih mrazova.

Dr. Fabrizio Ingegnoli

Tehnički direktor BTTOS S.r.l.